Slané snídaně

U nás dáváme přednost sladkým snídaním, ale každý to tak nemá. A někdy přijde chuť i na slané jídlo hned po ránu. Jak je to u vás?

Slaný koláč s rajčaty

Ingredience:

  • 50 g semínek – namíchala jsem slunečnicová, lněná a sezamová
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra
  • 40 g másla
  • 200 ml smetany
  • Špaldová mouka (můžeme namíchat s žitnou)
  • Rajčata, mrkev
  • 150 g cottage, brynzy, lučiny nebo ricotty
  • šunka, bylinky, případně sýr

Postup: Nasypeme trochu mouky, kterou postupně přidáváme do konzistence těsta na rozválení. Přidáme semínka, 1 vejce, změklé máslo a nastrouháme sýr. Vypracujeme těsto a rozválíme na pečícím papíru. Dáme do formy a zvedneme okraje. Propícháme vidličkou a dáme na 10 minut péct na 180°C. Nahrubo nastrouháme mrkev, kterou dáme na upečené těsto. V misce ušleháme smetanu se měkkým sýrem a vejcem. Směsí zalijeme celý koláč. Na závěr můžeme přidat bylinky dle chuti – lehce jsem dala i do směsi, šunku. Pečeme 30 minut na 180°C.

Bulky z cottage

Ingredience:

  • 200 g cotagge
  • 200 g špaldové mouky (celozrnné nebo hladké)
  • 2 vejce (nebo semínka)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli

Postup: Smícháme suché ingredience, poté přidáme vejce nebo semínka a cottage. Necháme 10 minut odpočinout, poté vytvoříme 6 bulek, potřeme žloutkem a posypeme semínky dle chuti. Pečeme cca 25 minut ve vyhřáté troubě na 17O stupňů.

Kuba bez lepku

Ingredience:

  • Sušené houby (předem namočit, nebo čerstvé žampióny)
  • Hnědou čočku (předem uvařit, dělám i z červené)
  • Pohankové kroupy (předem uvařit, většinou špaldové)
  • Kysané zelí
  • Lžíci sádla, cibule
  • Sůl, majoránka, česnek, drcený kmín a sójová omáčka tamari

Postup: Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené namočené houby, osolíme a přidáme sójovou omáčku, to podusíme. Prolisujeme česnek a do směsi přidáme s čočkou, kroupami a zelím, které jsme také pokrájeli. Dochutíme majoránkou, podáváme prohřáté a můžeme posypat libečkem nebo šnytlikem.

Luštěninová směs s cibulkou a vajíčkem

Ingredience:

  • Hrsková směs luštěnin (předem namočit) nebo hrách, čočka, cizrna (Vářím v nové vodě než namáčím – méně nadýmají)
  • Vejce
  • Cibule
  • Česnek
  • Mrkev, patiňák nebo petržel, celer
  • Sůl, pepř, majoránka, sádlo, lněné nebo slunečnicové semínko

Postup: Hrstkovou směs uvaříme, asi 15 minut před dovařením přidáme oloupanou kořenou zeleninu, cibuli a před koncem česnek. Po změknutí slijeme vodu, zeleninu rozmixujeme na pyré a vmícháme do vařených luštěnin. Přidáme sůl, pepř, majoránku a semínka. Na závěr si uděláme volské oka (žloutky) nebo uvaříme vejce. Do směsi si přidáváme ovesné vločky (předem namočíme večer a přikryjeme pokličkou nebo aspoň několik minut) nebo krajíček chleba. Čerstvá nebo kvašená zelenina dle chuti.

Špenátové muffiny (mrkvové, pastiňákové)

Ingredience:

  • 20 g špenátu, mrkve nebo pastňáku
  • 3 vejce
  • 100 g cottage
  • 70 g ovesných vloček
  • 100 g kvalitní šunky
  • Sůl, semínka, tvrdý sýr

Postup: Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Špenát a šunku nakrájíme nahrubo (mrkev, pastiňák nastoruháme najemno), přidáme vyšlhaná vejce, cottage, vločky, sůl a semínka. Vložíme do muffin a pečeme na 170 stupňů cca 25 minut. Na závěr posypeme tvrdým sýrem.

Cuketové placky

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 70 g vloček (lehce rozsekáme)
  • 2 malé cukety (350 g)
  • Sůl, bylinky
  • Tuk na smažení

Postup: Cuketu nastrouháme a osolíme, vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme s mlékem, vejci, vločkami a vytvoříme těsto. Na závěr přidáme bylinky dle chuti. Placky smažíme na pánvi a podáváme s šunkou, sýrem, zeleninou.

Mrkvové placky

Ingredience:

  • 250 g mrkve
  • 2 jarní cibulky nebo malá cibule (hodně najemno)
  • 4 lžíce rozsekaných vloček
  • 1 vejce
  • Tymián, kari, sůl

Postup: Mrkev nastouháme najemno, nakrájíme cibulku, přidáme vejce, vločky, sůl a koření. Vytvoříme těsto a nasledně opečeme placky. Podáváme dle chuti šunka, sýr, čertvá nebo kvašená zelenina, nebo s dipem (bílý jogurt, zakysaná smetana, bylinky dle chuti a sůl.

Když mi napíšete komentáře, jak co vám chutná nejvíce, nebo co jste vyzkoušeli, budu moc ráda.

Ať vám chutná

Iva

Iva Smutková
Provázím ženy, především mámy na cestě k rozpohybování energie a života v souladu se svým srdcem. Propojuji ženy, které si prošly změnou a našly v ní poslání, které proměňují v tvoření pro druhé. Jsem autorka projektu Naplno životem>>. Spoluautorka on-line účinného programu Zdravá a krásná zevnitř ven aneb zpevni střed těla.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.