KOLÁČ „CUKEŤÁK“

Ráda se inspiruji dalšími šikovnými kuchařkami a tento „Cukeťák“ mi padl do oka ani nevím u koho. V kuchyni často zkouším něco nového, improvizuji, co v kuchyni najdu, a dost často si recepty upravuji po svém. Což se týká právě tohoto koláče.

Ingredience na koláč:

  • 50 g semínek – namíchala jsem slunečnicová, lněná a sezamová
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra – u nás nejčastěji Gouda
  • 40 g másla
  • 200 ml smetany
  • Mouka v ingrediencích chyběla, ale v popisu byla – užívám nejčastěji špaldovou nebo celozrnou žitnou, ale určitě jde dát „klasika“
  • 1 cuketa
  • 2 mrkve
  • 125 g brynzy nebo se dá nahradit cotagge, lučinou nebo ricottou, koláč bude méně výrazný

Nasypeme trochu mouky, kterou postupně přidáváme do konzistence těsta na rozválení. Přidáme semínka, 1 vejce, změklé máslo a nastrouháme sýr. Vypracujeme těsto a rozválíme na pečícím papíru. Dáme do formy a zvedneme okraje. Propícháme vidličkou a dáme na 10 minut péct na 180°C. Oloupeme cuketu a mrkve, nastrouháme na dlouhé plátky a poskládáme na upečený korpus, V misce ušleháme smetanu s brynzou a vejcem. Směsí zalijeme celý koláč. Na závěr můžeme přidat bylinky dle chuti – lehce jsem dala i do směsi. Pečeme 30 minut na 180°C.

Dobrou chuť

Iva

Iva Smutková
Provázím ženy, především mámy na cestě k rozpohybování energie a života v souladu se svým srdcem. Propojuji ženy, které si prošly změnou a našly v ní poslání, které proměňují v tvoření pro druhé. Jsem autorka projektu Naplno životem>>. Spoluautorka on-line účinného programu Zdravá a krásná zevnitř ven aneb zpevni střed těla.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.